In de Poelkapellestraat in Langemark zijn acht nieuwe appartementen klaar voor gebruik. “De woningen zijn bedoeld voor volwassenen met een beperking die zelfstandig willen wonen”, zegt schepen van Sociale Zaken Heidi Coppenolle (N-VA).

HLN_31012020.png

Peter Vantomme, Annelies Hommez, Heidi Coppenolle, Wouter Dursin, Veronique Minsart, Peter Van Damme, Stefanie Vandenabeele, Natalie Top, Jean-Marie Callewaert en burgemeester Dominique Cool bij de nieuwe woningen. © RV

Sociale huisvestingsmaatschappij De Mandel realiseerde in de Poelkapellestraat 38-40 in Langemark acht nieuwe appartementen. Voor de verhuring en begeleiding werkt De Mandel samen met vzw's De Lovie en Vondels. Die zijn zorgaanbieders gespecialiseerd in begeleiding van mensen met een beperking. “We willen ons richten op mensen met een beperking die nu nog bij hun ouders of familie wonen. Vondels of De Lovie voorzien we begeleiding op maat, eventueel aangevuld met ondersteuning van familie en vrienden.”

 

Rolstoeltoegankelijk
“Het project bestaat uit twee gebouwen van drie en vijf appartementen”, verduidelijkt schepen van Wonen Peter Vantomme (N-VA). “Zo wordt de kleinschaligheid en ruimte voor individueel wonen behouden. De drie gelijkvloerse appartementen zijn rolstoeltoegankelijk, hebben één slaapkamer, een aparte ingang en een tuintje. De appartementen op de eerste en tweede verdieping zijn toegankelijk via een gezamenlijke trap. Er zijn vier appartementen met één slaapkamer en vier appartementen met twee slaapkamers.”

De kostprijs voor een appartement wordt op dezelfde manier berekend als bij sociale huurwoningen. “De bewoners moeten aan de toelatingsvoorwaarden voor sociale huur voldoen”, legt schepen Coppenolle uit. “Ook mensen die niet begeleid worden vanuit De Lovie of Vondels kunnen zich kandidaat stellen voor de appartementen. Kandidaten beschikken bij voorkeur over een persoonsvolgend budget.”

Infoavond
Wie interesse heeft, kan contact opnemen met Annelies Hommez van de woondienst op 0473/23.33.77 of via woondienst@langemark-poelkapelle.be of via natalie.top@vondels.be en veronique.minsart@delovie.be. Op 17 maart vindt om 18.30 uur een infoavond plaats in de cafetaria van De Boomgaard in de Lekkerboterstraat 1 in Langemark.

Bron: HLN, 27-01-22 Christophe Maertens